Povezovanje EIT skupnosti z mestnimi občinami v Sloveniji

3. Marec 2021 13.00 - 14.00
Spletna delavnica

Zavod za gradbeništvo Slovenije in Združenje mestnih občin Slovenije v sredo, 3. 3. 2021, organizirata spletno srečanje z naslovom Povezovanje EIT skupnosti z mestnimi občinami v Sloveniji.


Na brezplačni srečanju bo predstavljena skupnost EIT Urbana mobilnost, bolj podrobno pa tudi eden izmed programov – Klub mest.  Ta program evropskim mestom omogoča izmenjavo dobrih praks na področju mobilnosti, informacije o izzivih s katerimi se srečujejo in njihovih rešitvah, na osnovi česar EIT Urbana mobilnost oblikuje letni program in posamezne razpise.
Med poglavitne izzive, s katerimi se mesta srečujejo, spadajo: negativni podnebni vplivi urbane mobilnosti, nižji odstotek aktivne mobilnosti v mestih, izziv zadnje milje urbane logistike, izzivi pri oblikovanju učinkovitega javnega prevoza in javnega prostora, itd. V Klub mest so že vključena večja evropska mesta, kot so npr. Milano, Amsterdam, Kopenhagen, Hamburg, München, ki stremijo k bolj učinkovitemu reševanju vprašanja dostopnosti, trajnosti in na splošno večje udobnosti življenja v večjih in manjših mestih po Evropi in drugod po svetu. Prav tako je eden izmed ciljev EIT skupnosti tudi privabiti mesta iz RIS regije, t.j. območja južne in vzhodne Evrope, kjer je inovacijski indeks nekoliko nižji.
Poleg predstavitve programa, bi skozi pogovor želeli povzeti tudi ključne skupne izzive mestnih občin v Sloveniji za boljše načrtovanje in oblikovanje nacionalnega inovacijskega ekosistema za področje urbane mobilnosti.


Udeležba na spletnem srečanju je brezplačna, predhodna prijava pa je zaradi lažje organizacije močno zaželjena.

Povezava na dogodek je dostopna tukaj.

Program

13.00 – 13.15   UVODNI DEL

  • Pozdravni nagovor, mag. Saša Heath-Drugovič; Vodja odbora ZMOS za evropske zadeve in mednarodno sodelovanje
  • Predstavitev skupnosti EIT Urbana mobilnost in RIS HUB Slovenija, dr. Alenka Mauko Pranjić; Koordinatorka EIT Urbana mobilnost RIS Hub Slovenija, ZAG

13.15 – 13.30   KLUB MEST

  • Predstavitev programa Klub mest; Jordi Casas Juan, Projektni referent Kluba mest in Živih laboratorijev; EIT Urbana mobilnost (v angleškem jeziku)

13.30 – 14.00   ZAKLJUČNI DEL

  • Vprašanja in odgovori
  • Razprava o ključnih skupnih izzivih mestnih občin v Sloveniji
Deli
Pridružite se nam
Prijavite se na e-novice in bodite obveščeni o aktualnem dogajanju!

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem